PRIMARIA COMUNEI CALMATUIU DE SUS

Judetul Teleorman

PREZENTARE LOCALA

    Actuala comuna Calmatuiu de Sus, judetul Teleorman, a luat fiinta in jurul anului 1860. Un act legal care sa ateste acest lucru nu exista in arhive, si nici o monografie a comunei.
    Documentele vorbesc ca satul Basesti a existat inca pe la anul 1080 si ca pe la acea vreme satul era asezat in partea de miazanoapte-apus fata de asezarea actuala, dar fiind pustiita de turci dupa anul 1400 locuitorii s-au asezat in partea acesasta si acolo inca mei exista resturi de caramizi.
    Un alt document vorbeste ca in anul 1593, proprietarul satului era Banul Mihalache, iar un alt document din anul 1621 aminteste de satul basesti ca este scutit de a da danie, fapt ceea ce dovedeste ca satul exista.
    Pe la anul 1700, niste ciobani Ungureni din Transilvania au coborat cu turmele de oi si in aceasta patre, printre care se numara si Basa Ungureanu, Mihalache Ungureanu si altii, care se localizeaza aici unde isi incepe munca, si dand nastere la mai multe neamuri prin casatoria copiilor lor.
    Mai tarziu a venit in satul Basesti Sarasila si Ion Binca dinspre comuna Lita si din acestia se trag neamul Binestilor, apoi au mai venit Zanegestii din comuna Zaneaga dinspre Olt, si altii, care atrasi de bogatiile acestor locuri s-au localizat aici.
    Prin improprietarirea de la anul 1892 s-a fixat vatra de sat de astazi cu denumirea de Barbatesti, dupa numele Proprietarului Barbu Mihalache si a ciobanilor. Dupa moartea lui, mosia a intrat in stapanirea satului si pe mosia lui Banu Mihalache statul a dat improprietarire in ordine de preferinte pe primii asezati in vatra acestui sat care duceau viata.
     In anul 1964 s-a schimbat denumirea comunei Basesti in comuna Calmatuiu de Sus, denumire data dupa raul Calmatuiu care trece prin comuna.